Cui nu-i place mierea?

Ce este mai bun decât zahărul? Mierea. Nu pot spune că mi-a plăcut dintotdeauna, nici acum nu o prea agreez în ceaiuri, dar așa goală, pe pâine și cu margarină, este perfectă. La noi în țară nu e prea folosită, deși e sănătoasă și poate înlocui zahărul aproape în orice, noi preferăm zaharina sau fără zahăr. Dar, România e una din cei mai mari producători si exportatori de miere din lume. Americanii, de exemplu, folosesc mierea la orice. Aceasta poate fi ținută oricât, nu are o dată de expirare, deși am înțeles că după câteva mii de ani se mai întâmplă ceva cu ea.

Aceasta conține zaharuri, substanțe minerale și vitamine. Este de mai multe tipuri, în funcție de proveniență și obținere. Prima dată când am mâncat și mi-a plăcut a fost la un bunic de-al meu, el avea obiceiul ca în fiecare dimineață să mănânce. Apoi am început să cer și eu acasă. Prima dată când am mâncat zaharisită, a fost ceva, deosebit. Credeam că descoperisem mierea, dar abia atunci a început să îmi placă cu adevărat.

Astăzi mierea se folosește cam la orice, alimentație și medicină. Tot mai multă lume o folosește și ca mască de față, aceasta hidratând pielea, e bună la tenul uscat, întinerirea feței și chiar pentru coșuri. E cam greu să dormi cu miere pe față, defapt e greu să reziști tentației de a nu o mânca.

Mierea e un aliment foarte sănătos, mult prea puțin folosit la noi, probabil din cauza prețului, dar asta nu ar trebui să fie o piedică, ținând cont de toate proprietățile ei. Deja mi s-a făcut poftă, nu îmi place să scriu despre mâncare, de fiecare dată se întâmplă așa, îmi vine foamea și nici nu e o oră prea bună pentru gustări. Asta e, încă una, ce mai contează.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?